http://americanstaff.forumotion.com/forum.htm

недеља, 15. новембар 2009.

PONASANJE I DRESURA :

-----DECA I PSI:-----

1. Ukoliko dete nije u nekom zrelijem uzrastu, mozda je bolje da malo odlozite uzimanje psa. Nekakva slobodna procena je da je taj uzrast negde oko 12. godine. Ovo se posebno odnosi na "ozbiljnije" rase, gde se posedovanje "psa sa potencijalom" mora uzeti u obzir kao ozbiljna cinjenica.
2. Pas nije igracka koja se kupuje u Legoland-u vec zivo bice koje ima svoje potrebe, rutine, emocije i posve razvijen intelekt. Ako niste sigurni da mozete da se nosite sa ovom obavezicom, bolje uzmite macku...ili akvarijum. To sto je slatko kad je malo, ne znaci da ce takvo ostati i za godinu dana kad poraste. "Nivo secera" ne treba da bude presudan faktor pri uzimaju psa, vec pre svega karakter, pa tek onda izgled, i to izgled i gabariti odraslog primerka. Gledajte da kupite psa od odgovornog odgajivaca, a ne na buvljaku. Nemojte da se stiskate za pare jer je inicijalna kupovina najmanji trosak.
3. Procenite karakter svoga deteta i obavite niz neobaveznih razgovora. Pokusajte da ga informisete, usmerite i shvatite njegovu/njenu zelju za ljubimcem...i svoju naravno. Nemojte da mu prodajete one zvake kako ce pas biti njegova/njena obaveza jer, nece. Vi cete se baviti psom i slobodno racunajte na to.
Sasvim mala deca imaju obicaj da pse dozivljavaju kao igracke a stenad su posebno osetljiva na fizicku manipulaciju tog tipa i nece je zaboraviti ni kasnije, kad odrastu. Svaki pas, kada vise nema gde da se skloni reaguje na isti nacin - uzvraca!
4. Muzjak ili zenka? Vecito pitanje. Po meni - zenka.
Muzjak zna da bude dominantan i da katkad ostvari svoja prava (koja ste mu vi omogucili) na manje prijatan nacin. To je stvar copora - kada jedan pas u odnosu na drugog upotrebi zube kao argument, normalna je stvar. Medjutim, svaka medjuvrsna "prepirka" ovog tipa moze jako lose da se zavrsi. Poznato je da su Alfa muzjaci izvanredni cuvari, zastitnici svoje porodice i teritorije, ali, isto tako moze da se desi da imaju i neke druge vama naizgled nebitne ili neprimetne hirove koje ostvaruju dnevnom rutinom a onda kada im se to uskrati, reakcija moze biti burna i sokantna. Ne zaboravite da su psi u svojoj predatorskoj biti oportunisticke zivotinje i da ce uvek da odaberu slabijeg/manjeg za eventualni i nezeljeni atak.
Ukoliko se ipak odlucite za muzjaka treba da znate i sledece: nikada ali nikada nemojte da delite svoju spavacu sobu s njim, kao ni delove namestaja koji pripadaju vama ili vasoj deci.
5. Pas jeste i treba da bude deo porodice, ali ne i covek. To znaci da treba da se zna "ko kosi, a ko vodu nosi". Kada smo vec kod donosenja vode, nakon sto vam u porodicu stigne stene, jedna od prvih stvari koje treba da utvrdite je - da li je vas novi ljubimac "posesivan na hranu", a ta vrsta posesivnosti dolazi iz konkurencije zvane - leglo.
Metoda je laka: dajte mu da jede, budite blizu njega, pa posle nekog vremena pokusajte da mu sklonite posudu sa hranom u toku obroka. Ukoliko nije zarezala, zensko je, ukoliko nije zarezao, musko je ...Ali, ukoliko vas mali psic zarezi - imate problem!
Ovo treba da ponove svi stalni clanovi porodice, kako bi se utvrdilo da je pozeljna (nedostatak posesivnosti) vrsta ponasanja konstanta. Jako je vazno da se ovaj test uradi na samom pocetku zajednickog zivota jer realno i nema opasnosti od posledica, cak i da se ispostavi odredjen nivo lose reakcije, jer je pas dovoljno mali da:
a) ne povredi nikoga
b) se koriguje u ponasanju
c) vrati nazad odgajivacu kao los karakter ukoliko korekcija ne urodi polodom
Savet: pre nego sto date svom novom psu da jede, naucite ga da zauzme sedeci polozaj i ceka dok mu ne kazete da moze da jede. Ovo vazi i za izlazak napolje: prvo vi, pa pas (pre toga u sedeci polozaj), kao i za ulazak u kucu. Svaka druga metoda stavlja psa u Alfa poziciju i time ga markira kao predvodnika - od malih nogu!
6. Prva navika. Sva ucenja sa psom se postizu kroz igru, potvrdu/pohvalu i korekciju. To su tri najvaznija faktora. Silu apsolutno treba izbaciti jer ce ultimativno da odgovori silom, a to svakako ne zelite. Ovo ukljucuje i popularno lupetanje "novinama od juce" u svrhu "ustolicavanja". To je jedna od pogresnijh metoda, koja izmedju ostalog unizava i blokira pravilan psiholoski razvoj psa. Nemoj da ste mrmoti i da vas mrzi da posle svakog njegovog sna i obroka izvedete psa da obavi sta mu priroda nalaze i pri tom ga pohvalite. Vas psic ce izvesno da se istovari za dinar posle svakog spavanja a za sve pare u roku od pola sata-sat posle obroka (ne zaboravite da pokupite za njim). Pratite tu rutinu i manje vremena cete provesti druzeci se sa krpom i dezinfekcionim sredstvom.
Ukoliko vas od "poljskog" WC-a dele brojne stepenice, a imate ovecu rasu koja je sama po sebi sklona displaziji kukova, moj vam je savet da ga u stenecim danima, apogotovo u slilasku, nosite preko svih tih stepenika.
Pre svega ovoga, odredite mesto u kuci gde vam je najmanji problem da pas izvrsi prvu fiziolosku potrebu i na taj nacin ce bar na jednom mestu da se (mirisno) skoncentrise pa od stana necete imati minsko polje.
Deci dopustite izvodjenje samo ako imate ogradjeno dvoriste i direktan izlaz na isto i uvek pod budnim okom.
7. Nemojte svojoj deci poveravati vaspitanje steneta jer ni ona nisu do kraja vaspitana, a uostalom sve je to vas zadatak. Neke greske u vaspitanju dece je tesko ispraviti...isto vazi i za psa.
8. Igra. Nikada ne dozvolite deci da se fizicki spustaju na nivo psa a posebno ne da se igraju lovackih igara.
To prakticno znaci da nema valjanja po podu, i to onog gde se pas nalazi iznad, odnosno u dominirajucem polozaju u odnosu na dete. Za dete je to bezazlena igra, a za psa uspostavljanje buduce hijerarhije. Stvar copora. Dete treba da se odnosi prema psu uspravljeno i da vremenom stekne naviku davanja komandi odlucnim glasom. Nikakvo rezanje i sunjanje cetvoronoske ne dolaze u obzir!
Nikada i ni pod kakvim uslovima ne dopustajte detetu (i stenetu) da se igraju ove dve igre:
- skrivanje u kombinaciji sa bezanjem: za mladog psa je ovo vezba lova, koju bi i inace u verziji vuka sprovodio u prirodi. Svi cetvoronozni predatori svoje lovne karakteristike bruse kroz igru, a vi ne zelite da vase dete glumi plen, zar ne?...koliko god to slatko izgledalo.
- nadvlacenje oko krpe ili slicnog predmeta: igra dominacije is repertoara - ja-jedem-prvi! Svaki put kada stene otme krpu, steci ce novi poen iz lekcije zvane sampouzdanje.
Gore pomenuto ne mora da se olupa o glavu vama, ali uvek postoji sansa da se desi nekom drugom, a da vas pas bude ucesnik.
9. Prethodni saveti se odnose i na "prijateljsku" decu koja vam najverovatnije ne izbijaju iz kuce. Od sustinskog je znacaja da svi oni pristupe novom clanu porodice na nacin koji ga nece zaplasiti ili stvoriti podozrenje. Takodje, gledajte da se Americko rvanje ne odvija bas u vasoj kuci. Pas zna da intervenise u tim slucajevima i to u korist "svog deteta". Ovo se posebno odnosi na rase koji imaju izrazen nagon za cuvanjem. Izlazite svog novog ljubimca deci i kontaktu s njima, ali strogo vodite racuna o tome da postoje i deca koja su vise temperamentna, da ne kazem - nevaspitana ili pak sadisticki nastrojena. Gledajte da kontakt sa takvom decom izbegavate (jer cete ubrzo nakon toga doci u blizak kontakt i sa njihovim roditeljima), a da se svi ostali kontakti odvijaju pod vasim budnim okom. Decji jezik tela i intonacija za psa mogu predstavljati pretnju u najavi.
10. Ne dopustajte da vase dete izvodi psa van vase kontrole, i kada je mali, a posebno kada poraste. A brzo poraste. Dok trepnete. Deca nisu u stanju da kontrolosu odraslog psa...osim u onom cuvenom filmu...a i taj mali je iz Brazila apropos: NIKADA NE OSTAVLJAJTE DETE SAMO SA PSOM. Ne zbog dr. Mengelea, nego zbog deteta...i psa, na kraju krajeva.


-----FAZA SOCIJALIZACIJE:-----

---Od 8-13 Nedelja: ---

pocetak faze socijalizacije - osma nedelja zivota steneta izgleda kao najbolji period za njegovo odvajanje od majke i brace i sestara iz legla, kao i za prilagodjavanje domu novog vlasnika. Ovo prilagodjavanje je podjednako vazno kada covek i pas zive zajedno, a takodje i za obuku, posto se tokom tog vremena stvaraju osnove za kasniji unutrasnji zivot psa. Neki odgajivaci smatraju da je bolje ako se stene preuzme sa dvanaest nego sa osam nedelja. I jedno i drugo je prihvatljivo, ali treba obratiti paznju na neke okolnosti da bi se izbegle teskoce koje mogu nastati.
Ako stenad ostane u leglu do dvanaeste nedelje zivota socijalizacija ce se nastaviti uz majku, bracu i sestre. U jedanaestoj nedelji pocinju borbe za polozaj u leglu koje mogu biti jako pozitivne jer ucvrscuju osecaj sigurnosti steneta u ophodjenju sa drugim psima. Stene ce navici da se ni u najvecoj guzvi, ni kod naoko najdivljijeg medjusobnog hvatanja nece nista lose dogoditi. Ozlede sprecava prirodna kocnica ujedanja. Dakle, ne trebamo se plasiti da ce zbog ovih borbi za polozaj u coporu pas kasnije naginjati tucnjavama. Naprotiv, kod kasnijih tuca na ovaj nacin socijalizovan pas nece ujedati iz straha. Ako stene ostane u leglu do dvanaeste nedelje svakako treba da nastavimo sa vezbama kontaktiranja sa covekom, sve do predaje novom vlasniku. Tako ce se i u leglu najsnaznije stene navici na autoritet ljudskog partnera. Prisila se ne sme primenjivati, ali odredjene granice se moraju dosledno postaviti ako bi stene postalo bezobrazno. Za to bi se u slobodi postarali roditelji steneta. Ako je odgajanje prepusteno kuji i muzjaku, muzjak ce preuzeti glavnu ulogu. On pokazuje stencima sta im je dozvoljeno a sta ne. Na ovaj nacin mladi pas ce upoznati autoritet i nauciti kako da ga postuje. Stene uci kako da bude podredjeno. Ovakva podredjenost je prakticno uslovljena svakodnevnom igrom psa sa stenetom. Te igre imaju znacajnu ulogu za kasniji zajednicki zivot psa u drustvu. S tim u vezi, obuka steneta od strane roditelja je daleko od antiautoritativne. Ljudsko preuzimanje ili zamenjivanje uloge psa ili kuje u obuci steneta treba da se odvija na slican nacin. Iskljucivo "ljubavlju" pas ne moze biti obucen kao sto bi to bio ponavljanim prakticnim primerima od strane roditelja.
Ako preuzmemo stene u starosti od osam nedelja moramo voditi racuna da se cesto igra sa drugim psima i da vezba svoj nagon dominiranja. Sigurno je bolje preuzeti stene od osam nedelja ako je u leglu ostalo samo sa majkom. Argument da se stene od osam nedelja lakse veze za vlasnika je tacan, ali je to mac sa dve ostrice, jer nikad se ne zna da li ce buduci vlasnik jednog dana psa morati dati ili na neko vreme ga napustiti. Tada bi za zivotinju bilo bolje da nije vezana samo za jednu osobu. Svaki boravak u leglu duzi od dvanaest nedelja mogao bi lose delovati na buduceg radnog psa. Nepodnosljivost i prevelika agresivnost samo su jedna od posledica. Kod zivotinje koje cak mesecima ostanu u odgajivacnici moze se sa sigurnoscu racunati na promenu naravi i na to da ce tokom celog zivota slabije saradjivati sa covekom.
Neophodno je da se covek igra sa stenetom i kroz igru ga uci, kako bi ga preorijentisao na sebe. Stoga, kao pravilo, na pocetku ove faze sa stenetom bi se trebalo baviti i novi vlasnik bi trebao da preuzme ulogu oca-psa iz psece zajednice. Stene ce biti ukljuceno u ljudsku porodicu i morace da nauci da se ponasa u skladu sa njom. Ovo preorijentisanje se postize bez smisljene obuke, oponasanjem psa u odgovarajucoj situaciji. Kada je ponasanje steneta nepozeljno, umesto ujeda majke za potiljak i vrat, stene cemo uhvatiti za kozu na vratu i snazno protresti, a ako je moguce odignuti ga, a zatim spustiti. Cesto se moze uociti kako psi roditelji ujedaju stene za njusku; covek bi trebao jednom rukom cvrsto da drzi stene za kozu na vratu, a drugom da ga uhvati za njusku, potisne na dole, kako bi stene osetilo pritisak. Ova kazna, koja treba da bude malo bolna, mora biti pracena odlucnom komandom. Kasnije, sama komanda ce biti dovoljna da zaustavi nezeljeno ponasanje steneta. Ovo oponasanje psa ili kuje daje bolje rezultate od udaraca, koji cesto u odgoju rezultira pojavom stidljivosti i straha psa od ruku. Sve ovo rezultira dobro socijalizovanim psom koji se ponasa pozitivno medju ljudima i spreman je za kasniju obuku. S obzirom da se od mladog psa ocekuje da se kasnije ponasa odgovarajuce i prema drugim psima, ovo je period kada ga treba sto vise voditi medju njih. Medjutim, novi vlasnik obicno drzi stene izolovano u stanu ili dvoristu, gde ono nema nikakav kontakt sa drugovima svoje vrste. Ova greska se obicno pravi zbog brige da nevakcinisano stene moze biti inficirano preko drugih pasa. Velika je greska drzati stene izmedju osme i dvanaeste nedelje ograniceno u cetiri zida ili dvoristu, ili ga podizati u narucje kada mu pridje drugi pas. O znacaju igre izmedju izmedju coveka i psa smo vec govorili. U praksi to znaci da se zudnja i zelja za ucenjem uspostavlja tokom ovog perioda. Zajednicka igra tokom faze socijalizacije je okrenuta krajnje ka zadovoljstvu. Nagon za zajednicku saradnju (akciju) razvijen kod steneta, sada se moze sa velikom lakocom fantasticno iskoristiti na svaki moguci nacin i uspostaviti osnova za kasnije obavljanje radnih vezbi. Evo dva primera koji to dokazuju. Tokom ovog perioda mladi pas dobrovoljno trazi svog vlasnika jer oseca pravu potrebu za kontaktom. Ako ga ne vidi koristice njuh da bi ga pronasao, i osnova za rad na tragu moze
biti postavljena na ovaj nacin. Drugo, svako normalno stene ce vratiti baceni predmet jer zeli da se igra sa svojim 'vodjom'. ovo se takodje moze lako iskoristiti kao priprema za kasniji ozbiljan rad sa aportom.

Zajednicka igra pruza jos mogucnosti. Pocetak i kraj igre odredjuje "vodja copora", u ovom slucaju covek, clan viseg nivoa. Dakle, covek odredjuje kada i koliko dugo ce trajati igra. Ako se ta odluka prepusti psu, kasnije moze doci do poteskoca u vezi sa hijerarhijskim poretkom. Ovo je period kada se stepen ujedanja moze dobro kontrolisati kroz zajednicke igre 'borbe'. Psi koji pokazuju nadprosecnu sklonost ka ujedanju se takodje mogu kontrolisati u ovom dobu cvrstim stiskom, ako bi pokusao da scepa ruku. Zeljene radnje postignute kroz igru se mogu lako pojacati pohvalama i nagradama, dok se nezeljene aktitvnosti obuzdavaju kaznama. Igra tokom faze socijalizacije s jedne strane ima funkciju ucvrscivanja grupe, a s druge strane pas otkriva da u zajednickim igrama vise uziva, i samim tim su efikasnije...


-----OD 13-16NEDELJE:-----

Ovaj je period poznat i kao rani adolescentski period. Tokom njega stene ponovo jace naginje dominiranju, sto vodi do ozbiljnih borbi za prevlast, ukoliko to ne potisnu ostali clanovi njegove porodice. Е stene pokusava da zagospodari vlasnikom, pa je potrebno uspostaviti ostre zabrane. Da kasnije ne bi doslo do neЕѕeljenih poteskoca, stene sada mora da nauci ko je gospodar u kuci. Sada je poslednja mogucnost da se upotpune nedostaci u socijalizaciji intenzivnim bavljenjem stenetom, mada to ne uspeva uvek. Takodje je dokazano da ako se stene u ovom periodu ne izvodi pojedinacno i redovno, lisava se mogucnosti da izraste u dobrog radnog psa.
Svaka Еѕivotinja koja Еѕivi u zajednici ima jasno definisan polozaj u odnosu na druge. Hijerarhijska pozicija se uglavnom osvaja medjusobnim borbama. Kada se jednom uspostavi taj odnos, manje je borbi, to znaci da ce samo pretnje biti dovoljne da se podredjena Еѕivotinja otera. Zivotinja koja se nalazi na najvisoj
hijerarhijskoj lestvici naziva se ALFA Еѕivotinja, a ona koja je na najnizoj lestvici OMEGA Еѕivotinja. Borbe za uspostavljanje hijerarhijskog reda se uglavnom vode izmedju Еѕivotinja koje su istog uzrasta, pri cemu odrasli psi zauzimaju vise pozicije u startu. Ovo se odnosi i na vlasnika, naravno, ukoliko se pravilno ponasao tokom faze prilagoГ°avanja i socijalizacije. Ipak, ako odrastao pas otkrije da se prema coveku moze odnositi kao prema sestri i bratu, kao rivalu za socijalni polozaj, onda ga nece prihvatiti kao roditelja. Primer je kada ovo moze dovesti do rivaliteta u borbi za hranu, pas ce rezati na coveka koji se priblizi njegovoj posudi sa hranom dok on jede. Pas koji je u odredjenom polozaju obicno ce prepustiti svoju hranu psu koji je na visoj hijerarhijskoj lestvici.
Posesivnost se ogleda i prema drugim stvarima, kao sto su igracke i prostirke, i one se cuvaju kao da su neka vrsta plena. Veoma cesto se suparnistvo oko teritorije moze uociti i kada pas koji lezi pored kauca pocne da rezi kada mu vlasnik udje u sobu. Ako je socijalni polozaj psa uslovljen dvema osobama u porodici on ce obicno prihvatiti socijalni pol0zaj osobe koja je na visoj lestvici i branice mesto od drugih pripadnika zajednice sve dok ne dodje onaj koji je na najvisem polozaju. Suparnistvo izmedju polova se takodje moze pojaviti, kada ce pas pokazati ljubomoru prema jednom clanu porodice, dok ce braniti drugog clana. To moze otici toliko daleko da pas nece dozvoljavati iskazivanje neznosti izmedju supruznika. U setnjama takav ce pas raditi samo ono sto mu se svidja: vlasnik nece biti taj koji ce voditi psa u setnju, vec ce pas setati vlasnika. Svakodnevna slika na nasim ulicama! Na kraju, vlasniku ce jedino biti dozvoljeno da pomazi psa onda kada to psu odgovara, tj. podredjenoj jedinki nece biti dozvoljen fizicki kontakt sa nadredjenom bez njenog pristanka.
Izmedju 13. i 16. nedelje Еѕivota psa karakter je prakticno jos uvek podlozan spoljasnjim uticajima. Kasnije, sve odlike ponasanja odjednom postaju strogo definisane i dalje poducavanje steneta se moze ostvariti jedino preko vec stecenih osnova. Tokom ovog perioda karakter se pod svim uticajima okoline prilagodjava i uspostavlja se hijerarhijski poredak jednom zauvek, ukoliko se to vec nije desilo. Veoma cesto, zbog neznanja, vlasnik u tome ne uspeva i psa ce "humanizovati", tj. dozvoliti mu da uspostavi ravnopravan polozaj sa clanovima porodice. Obe greske mogu biti ozbiljna opasnost za coveka kasnije, i povrede nisu
retkost. Takodje je poznata stvar da se ovi problemi mogu sresti ako pas, nakon sto je napunio cetiri meseca, ne napusti odgajivacnicu koja je smestena na usamljenom mestu, jer mu nije pruzena prilika da stupi u kontakt sa nepoznatim ljudima i uticajima okoline, kao sto je npr. saobracajna buka. Ovo ce se pokazati tacnim kada se pojave prve teskoce prilikom kucne obuke i pas ce dugo pokazivati nesigurnost, stidljivost i strah kada se nazvan doma.
Neseljeni nasledni uticaji, kao sto je preterana agresivnost, sa pravilnom obukom se mogu lakse ispraviti izmedju 6. i 16. nedelje zivota. Ukoliko odgajivac ili vlasnik psa to primenjuje cesce, bice manje uznemirenih pasa oko nas. Navedene cinjenice pokazuju da je pogresno veoma rasprostranjeno misljenje da mladom psu treba dati vise slobode, ili da je suvise rano za obuku. Neophodno je obuci prici na pravi nacin, ona mora biti prilagodjena uzrastu psa. Jednom utvrdjene lose navike kasnije je tesko ispraviti s obzirom da pas ne moze da razume zasto su odjednom one nepozeljne. Zeljenim navikama je najbolje uciti ga kroz igru, a
kasnije ih koristiti tokom obuke.


-----Faza puberteta:-----

Faza puberteta se zavrsava naglim pojavljivanjem plodnosti psa; ona je blisko povezana sa funkcijom razlicitih endokrinih zlezda koje proizvode hormone. Kod kuja se to desava nesto brze nego kod muzjaka, obicno sa pojavom prvog teranja. Kod muЕѕjaka se kraj faze puberteta uocava po tome sto pocinje da obelezava i mokracom markira svoju teritoriju. Tada u potpunosti sazreva i instinkt muzjaka za odbranom i zaatitom, zahvaljujuci polnom nagonu da brani svoju teritoriju. Ovo je takodje doba kada muzjak jos jednom pokusava da promeni poredak dominacije i buni se protiv ostalih clanova porodice. Dakle, pri kraju ove faze cesto je neophodno prema mladom psu biti veoma strog i neumoljiv, naneti mu fizicki bol kako bi shvatio da je covek taj koji je nadmocniji.

Treba istaci da vreme pojavljivanja razvojnih faza nije strogo odredjeno, vec je individualno za svakog psa, tj. kod nekih se javlja ranije, kod nekih kasnije. Faza puberteta je pracena zreloscu, ali dostizanjem seksualne zrelosti potpun razvoj psa jos nije zavrsen. Izvesne nasledne osobine nastavljaju da se razvijaju do trece godine zivota, kao sto je instinkt za napad i odbranu.
Sa godinama pas ce postati manje zivahan, instinkt za igru se smanjuje i zivotinja vise niije toliko preduzimljiva. Nova faza koja pocinje u zivotu psa je starenje. Fizicka snaga pocinje da se smanjuje, cula psa ne funkcionisu kao pre, a ponekad pas postaje tvrdoglav i cudljiv. cesto ne odgovara na komande istom brzinom kao ranije. Ovo pokazuje da ponasanje nije podlozno velikim promenama samo u toku mladosti. Starenjem psa nastaju promene, izumiru pojedine celije u organima, a sve se ovo mora uzeti u obzir ako se zelimo baviti psima.


----RING DRESURA----

ring je tek neka faza koja dolazi iza obicne socijalizacije. Pod pojmom socijalizacija podrazumjevam stvari na koje danasnji pas mora da se navikne - buka, automobili, kamioni, lifotvi, telefoni, mnogo ljudi oko njega i slicno.
Sto se tice ringa - ima mnogoooooooooo stvari koje mogu da se urade i treba da se urade da bi bile priprema za ring.
Stenac se od malena navikava da se dira po glavi, po ledjima, ispod trbuha, po nogicama, muzjachici da im se opipaju testisi. Znaci - to mozete da radite dok malisan jede, dok gleda u nesto, dok se zabavlja igrackom ali NIKADA, nikada nemojte naglo da stavljate ruku na stene, da ga ne biste prepali, lagano mu se obracajte dok stavljate ruku na njega, stavite ruku an vrat, pa krenite niz ledja, stavite ruku ispod vrata pa idite prema glavi. Normalno je sasvim da stenci hvataju za ruku, da grizu u slicno - ali sve to njih prodje. Polagano ucite psa da mu se pregledaju zubi, i kada to navikne, neka to radi neko koga pas ne poznaje.
Kada se stene navikne na te dodire, svaki put kada stene stane, vi lagano namjestajte i postavljajte mu noge onako kako treba da stoji u ringu - strpljivo to radite - iz pocetka jednom, pa dok se navikne, dva puta, pa tri puta itd. Znaci - nista naglo i nista na silu.
To je u nekoliko rijeci sto se tice postavljanja - kako rekoh - detalji zavise od rasa, a ako je rasa u skladu s vasim nick-om, vjerujem da ce uzgajivaci malih rasa bolje da vam kazu detalje.
Sto se tice shetanja, nezaostajanja i toga da li se stene (pas) plasi ili ne.
Znaci - jos od malena, pas se navikava na buku i sve to sto sam gore nabrojala.. Kada ucite stene na povodac, prvo mu samo vezite kais oko vrata, vjerujem da ce prvog dana biti i cheshkanja, i valjanja i pokusaja skidanja i jos mnogo sijeshnih scena, ali to je tako. Onda na kais zakacite povodac (ne veliki da pas moze da se zapetlja) i jednostavno ga pustite da sheta tako vukuci povodac - i nda ce biti hvatanja povodca, mozda i grizenja ali i to je tako.
Onda ga navikavate da ide za vama. Pricajte stenetu, uzmite njegovu omiljenu igracku i mamite ga da ide pored vas, pa cak malo i ispred vas. To cete morati da radite dok psic ne pocne da dobija zelju da upoznaje okolinu - onda ce sam ici napred.
Sve to vrijeme, bodrite psa, idite u korak s njim i dajte mu podstreka da ide napred. Opet ako treba, uzmite igracku pa ga mamite igrackom.
Kada ga izvodite van, pokusajte sa psima koje je vas buduci izlozbeni primjerak vec upoznao da organizujete nesto kao ring kolonu - znaci jedan pas ispred vas, vi u sredini drugi pas iza vas ili obratno.
Opet dok to ucite psa, bodrite ga rijecima, da ih samo vi cujete, jer neke sudije ne dozvoljavaju da glasno govorite psu dok trcite u grupi.
Koristite neke obicne znake za polazak kao 'idemo' 'napred' ''ajmo setamo' i slicno uz neizostavno 'bravo'
Sto se tice zvuka sa strane - to bi bilo nesto sto se zove 'paznja'. Oni koji imaju sluzbene pse - obicno koriste mamac, loptice, igracke, ili bilo sta drugo na sto pas reaguje.
AKo se pas posatvlja na tkz 'americki nacin' onda nema potrebe za mamcem, pas se postavi, uzica je ispod grla, glava se podigne ogrlicom, a rep drzi rukom u najpozeljnijem polozaju. Ako se pas slobodno postavlja, onda je malo teze sakriti nedostatke, ali profi vodici znaju cake...


-----STA SUDIJE ZAMERAJU NA TAKMICENJIMA??-----

1.Vestacka izmena izgleda psa-bilo farbanjem dlake,bilo hirurskim korekcijama ili stomato;oskim intervencijama,sto je u suprotnosti s pravilima svih medjunarodnih organizacija.

2.Prituzbe i zalbe izlagaca-sudije veruju da bi mnogi izlagaci trebalo prvo dobro da prouce kako pas njihove rase treba zaista po standardu da izgleda,uporede sa vrhunskim primercima na prestiznim specijalnim izlozbama,nauce kako treba da se krece i kakvi su zahtevi za doterivanje dlake.Pre svega da se usredsrede na naglasavanje konkretnih prednosti svog psa za tih nekoliko minuta koliko ga prikazuju u ringu a ne na prikrivanje mana.Kom sudiji ili odgajivacu koji zaista dobro poznaje rasu nije bar jedan put na izlozbi prosla kroz glavu pomisao,koju je svojevremeno glasno izrazio ceski sudija Karel Horzak dodeljujuci bob jednom sarplanincu:Vrline ovog psa su,na srecu potisnule sve brojne mane nacina na koji je prezentiran.

3.Odgajivacko slepilo-cesto zahvata i iskusne odgajivace koji ne prate kako se s vremenom u svetu menja zeljeni tip kod njihove rase i smatraju da su -osteceni-kada na izlozbama pobedjuje tip psa koji se ne uklapa u njihove predstave.Dobar primer su recimo rase-njufaundland i cau cau.

4.Preterani gruming-kinoloske sudije listom osudjuju preterano doterivanje dlake,kada se pas trimerom ili masinicom vaja kao statua,cak i kada svrha takvog,nepozeljno vestackog doterivanja dlake nije da se prikriju mane,koje ce pazljivi i iskusni sudija i onako otkriti,kada rukama prodje psa.Posebno kod onih rasa gde standard insistira na prirodnom izgledu ili navodi da je trimovanje i vestacko skracivanje dlake nepozeljno ili nedopustivo,a pas u ring treba da udje samo-cist i pazljivo ocesljan.

5.Nevaspitani psi-sudija kao minimum od izlagaca ocekuje da je u ring uveo psa naucenog da mirno otrpi neprijatan pregled zagriza,pregled testisa a i da sudiji dozvoli da rukama opipa gradju tela.Najmanje problema sa nevaspitanim psima imaju u Engleskoj,jer Kenel klub moze da oduzme sve titule psu koji je ujeo sudiju,tako da niko od izlagaca ne zeli da rizikuje a britanske sudije automatski,cak i kada ocenjuju na kontinentu,krecu da proveravaju zagriz sami svojim rukama.

6.Nevaspitani izlagaci-ne samo u odnosu prema sudiji vec i prema konkurenciji,kojoj sitnim pakostima,najcesce pri ocenjivanju kretanja,recimo,nastoje da naruse korak,tako sto im gotovo gaze na pete ili pokusavaju da uznemire psa koji je zauzeo izlozbenu pozu.

I zaista,svako od nas se makar jednom sreo sa nekim od ovih primera na izlozbama i pojedini izlagaci zaista znaju da preteraju,ali ova diskusija otvara jos jedno pitanje-sta je sa kontra stranom?Da li je jedan sudija zaista kompetentan da ocenjuje vise rasa iz razlicitih grupa?Da li svaki sudija kada izlagac pevi put izlaze psa(a to se primecuje)pokusava da mu pomogne nekim savetom?Sta je sa namestanjem izlozbi i potkupljivosti sudija?.....

Нема коментара:

Постави коментар